Κάτι παραπάνω από άμεσες είναι πλέον οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Παρά τη χθεσινή συμφωνία, η διαδικασία θα πάρει χρόνο μέχρι να ψηφιστεί (από την Ελλάδα και τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης) και να εφαρμοστεί κι έτσι να φέρει ρευστότητα στη χώρα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως συνεχίζει επίμονα να ζητά λύσεις για την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι το παράλληλο νόμισμα IOU και πότε μπορεί να εφαρμοστεί
Αυτή τη φορά επανέρχεται με "χαρτί" τη χρηματοδοτική γέφυρα που έχει ανάγκη η Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις άμεσες αυτές ανάγκες της χρηματοδοτικά.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επαναφέρει το θέμα των IOUs προτείνοντας η Ελλάδα να τυπώσει τις "υποσχετικές" αυτές (αυτά τα πιστοποιητικά οφειλής). O κ. Σόιμπλε πρότεινε τη λύση του παράλληλου νομίσματος και στο χθεσινό Eurogroup έτσι ώστε να καλυφθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα- δηλαδή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε συγκεκριμένα τα debt certificates, ένα είδος IOU, δηλαδή παράλληλου νομίσματος.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για τη χρηματοδοτική αυτή γέφυρα. Η επανενεργοποίηση του ESM μπορεί να δώσει στην Ελλάδα έως και 1,5 δισ. ευρώ ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν τα 3,2 δισ. ευρώ που είχε η ΕΚΤ ως κέρδος επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα.
Ακόμη η Ελλάδα μπορεί να συνάψει άμεσα διμερή δάνεια με άλλη χώρα της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα 7 δισ. ευρώ αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί ως και 4 εβδομάδες για να τα αντλήσει από τον ESM.
Η χρήση των IOUs πάντως είναι αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς ένα παράλληλο νόμισμα.
Όπως γράφει η εφημερίδα για το εξωτερικό χρέος δεν είναι κατάλληλα.
Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης αποκάλυψε μόλις χθες ότι είχε σχέδιο για έκδοση IOUs.