“Περίδρομος αντί για οικονομία” είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Tagesspiegel, στο οποίο σημειώνεται ότι “μετά τη μεγάλη αποτυχία στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση (σ.σ. της Ελλάδας) θέλει να αλλάξει την πολιτική τής λιτότητας και ελπίζει σε παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
“Μετά την κυριαρχία των ευρωσκεπτικιστών στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν προσδοκά ο Αντώνης Σαμαράς μόνο παραχωρήσεις στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Επιθυμεί ακόμη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων εξοικονόμησης”, αναφέρει η εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα και επισημαίνει ότι “οι ευρωεκλογές υπήρξαν αποτυχία για τον κ. Σαμαρά καθώς η ΝΔ έχασε επτά μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012”.
“Η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και το αντιευρωπαϊκό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κάθεται στον σβέρκο του κ. Σαμαρά ως τρίτη πολιτική δύναμη - ο λογαριασμός των ψηφοφόρων για την πορεία λιτότητας, η οποία οδήγησε τη χώρα στην πλέον μακρά και βαθιά ύφεση μετά τον πόλεμο”, συνεχίζει ο ανταποκριτής και προσθέτει ότι ο κ. Σαμαράς “θέλει να βγάλει το καλύτερο από αυτή την ήττα”, ενώ μεταφέρει δηλώσεις του στρατηγικού αναλυτή επιτοκίων της Royal Bank of Scotland, Μιχαήλ Μιχαηλίδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι “το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε την κυβέρνηση σε εξαιρετική θέση εκκίνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να περιμένει την προθυμία των εταίρων του, καθώς, λόγω της επιτυχίας των κομμάτων διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές, ακούγονται τώρα σε πολλές χώρες φωνές για την ελάφρυνση της αυστηρής πολιτικής λιτότητας. “Έφερε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ποσοστά-ρεκόρ στην ανεργία, προκάλεσε σοβαρές κοινωνικές εντάσεις και αποξένωσε πολλούς πολίτες από την ΕΕ. Η ανάπτυξη και η απασχόληση επανέρχονται ως εκ τούτου μετά τις εκλογές δυνατότερα στο επίκεντρο της συζήτησης”, αναφέρεται, για να σημειωθεί ότι κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζουν ανησυχία ότι οι αυστηροί όροι ανακόπτουν την εδώ και καιρό προσδοκώμενη ανάκαμψη.
“Οι διαπραγματεύσεις για τους στόχους του προϋπολογισμού θα είναι, όμως, περίπλοκες, διότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο ο περιορισμός του χρέους”, καταλήγει η ανταπόκριση.