Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η υποχρεωτική υπογραφή σύμβασης που φέρνει εντάσεις στις σχέσεις εργοδοτών εργαζομένων
Εισφορές μισθωτού θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έως δύο εργοδότες, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Απασχολούμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα καταβάλλουν εισφορές για κύρια ασφάλιση είναι 6,67% και 13,33% ο εργοδότης. Όμως οι οικονομικές υποχρεώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων προς το Δημόσιο δεν σταματούν εδώ.
Για τις εισφορές ασθένειας καλούνται να δώσον 2,15%, ενώ οι εργοδότες τους 4,30%. Για παροχές ασθένειας σε χρήμα, οι εισφορές του ασφαλισμένου είναι 0,40% και του εργοδότη είναι 0,25%. Για την επικουρική ασφάλιση, εργαζόμενος και εργοδότης καταβάλλουν από 3,5% και για επίσης 3,5% για τον αντισυμβαλλόμενο. Για τον κλάδο πρόνοιας (εφάπαξ) η εισφορά είναι 4% και επιβαρύνει μόνο τον ασφαλισμένο.
Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ιστότοπό του (www.efka.gov.gr) στην οποία οι εργοδότες (εφόσον συμφωνούν να επιμερίσουν τις εισφορές) θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δυο μερών.
Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 6,67% μέχρι 16,72% για τον εργαζόμενο (ανάλογα με το πακέτο κάλυψης υγείας, επικούρισης και πρόνοιας) ενώ για τον εργοδότη ξεκινούν από 13,33% και φτάνουν στο 21,38%.
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης, έχει προτρέψει όσους πρόκειται να δηλωθούν με ΑΠΔ να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια ώστε να μην διπλοπληρώσουν εισφορές.
Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η υποχρεωτική υπογραφή σύμβασης που φέρνει εντάσεις στις σχέσεις εργοδοτών εργαζομένων.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ θα αναρτήσει νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Φλεβάρη με στόχο να διορθωθούν τα πολυάριθμα λάθη. Στα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου δε θα περιλαμβάνονται οι εισφορές επικούρισης (3,5% + 3,5%) και εφάπαξ (4%) όπου υπάρχουν.
Όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα ειδοποιητήρια και έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών οφείλουν να προσέλθουν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να το δηλώσουν, διαφορετικά θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.
Στον ΕΦΚΑ πρέπει να σπεύσουν και όσοι αμφισβητούν το ποσό των εισφορών που τους έχει βεβαιωθεί όπως επίσης και όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο παρόλο που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα έως τις 31/12/2016.
Με τη εγκύκλιό του για τα «μπλοκάκια» ο ΕΦΚΑ αποσαφηνίζει ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων με μπλοκάκι μπορούν να υπαχθούν στο άρθρο 39 και να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να πληρώσει το ποσοστό του ασφαλίστρου που του αναλογεί.
Στο μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε, στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η πλατφόρμα για τη διαχείριση συμβάσεων, από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ - μπλοκάκια).
Ποιους αφορά η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας:
1. Απασχολούνται σε ένα ή έως δύο αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες και αμείβονται αποκλειστικά με Δ.Π.Υ.
2. Απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες, για τις παρεχόμενες με Δ.Π.Υ. υπηρεσίες.
3. Απασχολούνται σε ένα εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω Δ.Π.Υ.
Ποιοι εξαιρούνται από την εγκύκλιο:
1. Εργαζόμενοι, οι οποίοι αποδεδειγμένα εργάζονται ως μισθωτοί, παρέχοντας υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας, όπως επίσης και εργαζόμενοι που λαμβάνουν μέρος του ποσού που δικαιούνται ως αμοιβή, ως μισθωτοί και μέρος με ΔΠΥ.
2. Εργαζόμενοι σε διαφορετικές επιχειρήσεις, υπό το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
3. Δικηγόροι με έμμισθη εντολή και εισόδημά από διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περιπτώσεις συμβάσεων μικρότερες του ενός έτους, οι εισφορές προκύπτουν με ανώτερο ποσό τα 5.860,80 ευρώ το μήνα και κατώτατο τα 586,08 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα, οι εργοδότες που θα απασχολήσουν εργαζόμενους με όρους εξαρτημένης εργασίας και θα τους καταβάλλουν μισθό με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για πρώτη φορά πρέπει να απογραφούν στο μητρώο εργοδοτών του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, με την υπογραφή σύμβασης αντισυμβαλλόμενου- ασφαλισμένου, ο εργοδότης υποχρεώνεται να την αναρτήσει ηλεκτρονικά. Έπειτα αφού αποθηκευτεί η σύμβαση, δημιουργείται ενημερωτικό e-mail το οποίο αποστέλλετα στον ασφαλισμένο.
Οι αντισυμβαλλόμενοι που απασχολούν (αποκλειστικά) ή θα απασχολήσουν προσωπικό υπαγόμενο στην παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 πρώτη φορά και δεν έχουν απογραφεί ως εργοδότες του τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών – Εισφερόντων του Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.) με τη συνήθη διαδικασία, στο αρμόδιο Υποκατάστημα Μισθωτών Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.) της έδρας τους για να τους αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Εργοδότη -Εισφερόντων.
Με την υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των μερών (αντισυμβαλλόμενου και ασφαλισμένου) άμεσα να πραγματοποιείται από τον αντισυμβαλλόμενο – εργοδότη καταχώρηση της σχετικής σύμβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.efka.gov.gr , στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη σελίδα υποδοχής με τίτλο «Διαχείριση Συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ. 9 Αρθρ. 39 Ν.4387/2016)».