Μία διόλου τιμητική θέση καταλαμβάνει η χώρα μας στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τα γραφειοκρατικά εμπόδια σε 148 κράτη του πλανήτη, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες του επιχειρείν στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επίσης βρίσκονται πολύ χαμηλά στην κατάταξη.
Η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Economist, καταλαμβάνει την 144η θέση σε σύνολο 148 χωρών στη σχετική λίστα, λίγο πιο πάνω από την 146η Ιταλία και την 147η Βραζιλία, ενώ η βαθμολογία της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα “βάρη” της κρατικής νομοθεσίας προς τις επιχειρήσεις έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2007.
Σημειώνεται ότι η λίστα διαμορφώνεται με βάση τις απαντήσεις των μελών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σχετικά με το θέμα αυτό.
Εντύπωση προκαλεί η πολύ χαμηλή θέση που καταλαμβάνουν στη λίστα χώρες όπως η Γαλλία (130ή) και η Ισπανία (125η), ενώ ακόμα και η... σιδηρά Γερμανία βρίσκεται στην 56η θέση, λίγο πιο χαμηλά από τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι 45η. Πάντως, και οι δύο αυτές χώρες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη βαθμολογία τους από το 2007.
Αίσθηση προκαλεί και η διολίσθηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την 23η θέση της λίστας το 2007 στην... 80ή θέση σήμερα, ένα στοιχείο που σύμφωνα με το περιοδικό ενισχύει τις φωνές που κατηγορούν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν κάνει τίποτα για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.
Αν όμως όλες αυτές οι υπερδυνάμεις βρίσκονται τόσο χαμηλά, ποια χώρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση της λίστας; Η δαιμόνια Σιγκαπούρη που, όπως παρατηρεί ο Economist, έχει χαμηλή φορολογία, ελαφρύ νομοθετικό πλαίσιο, ενώ τη βοηθά και η θέση της, στο κέντρο της Ασίας. Αντίθετα, σύμφωνα με το άρθρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από υψηλό εργατικό κόστος, και χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.
“Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την κυβερνητική παρεμβατικότητα είναι η έλλειψη στρατηγικής σκέψης. Οι κυβερνήσεις δε δείχνουν πάντα να συνειδητοποιούν ότι ζουν σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, και ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να πάνε αλλού αν το νομοθετικό κλίμα είναι υπερβολικά αυστηρό. Κάποιες χώρες δείχνουν να έχουν πάρει αυτό το μήνυμα, αλλά πάρα πολλές εξακολουθούν να επινοούν κανόνες που μοιάζουν σχεδιασμένοι να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις”, σχολιάζει ο Economist.