Ψάχνουν και για άλλους φακέλους που ίσως να έχουν σταλεί από την Ελλάδα - Οι Πυρήνες της Φωτιάς πιθανότατα πίσω και από αυτήν την επίθεση
Από την Ελλάδα εστάλη και ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, τραυματίζοντας μία υπάλληλο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι, όπως ενημερώθηκε, ο παγιδευμένος φάκελος εστάλη από την Ελλάδα και είχε ως όνομα αποστολέα αυτό του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, ενώ η διεύθυνση που έφερε ο φάκελος ήταν η παλιότερη διεύθυνση του πολιτικού του γραφείου. Ο κ. Τόσκας ανέφερε ακόμη πως ενημέρωσε για αυτήν την εξέλιξη τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, ενώ όπως έγινε γνωστό αργότερα, στις 8 το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κικίλιας θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για τον παγιδευμένο φάκελο με αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που εντοπίστηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο κ. Τόσκας είπε ότι οι δράστες αυτών των ενεργειών χρησιμοποιούν τα ονόματα πολιτικών προσώπων κατά την αποστολή των δεμάτων ως "ενέργεια προσβολής κατ' αυτούς του πολιτικού συστήματος" και τόνισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και κάνουμε ό,τι μπορούμε".
Ο κ.Τόσκας ανέφερε ακόμη πως είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν το τι έγινε ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας και ελέγχου.
Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, αποδέκτης του φακέλου ήταν ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ στο Παρίσι, Τζέφρι Φρανκς.
Πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η αστυνομία εντόπισε υπολείμματα ελληνικών γραμματοσήμων. "Λαμβανομένων υπόψη των πρώτων ενδείξεων, η έρευνα κινείται μάλλον προς την εκδοχή (της ευθύνης) μιας αναρχικής οργάνωσης", πρόσθεσε αυτή η πηγή που πρόσκειται στις γαλλικές αρχές.
Νωρίτερα, οι γαλλικές αρχές έστειλαν στην Ελληνική Αστυνομία δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης στο Παρίσι, μετά από αίτημα μέσω του αστυνομικού συνδέσμου στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί και από εδώ. Όπως έγινε γνωστό, οι φωτογραφίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος, με σκορπισμένα έγγραφα στον χώρο της έκρηξης και μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν υπήρχε ο φάκελος, ο οποίος έχει διαλυθεί και δεν φαίνεται από που έχει σταλεί.
Ήδη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων ταχυδρομήθηκαν οι δύο φάκελοι, ερευνούν για να διαπιστώσουν αν έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι. Αρμόδιοι αξιωματικοί που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο, έχοντας και την εμπειρία του 2010, που η ίδια οργάνωση είχε στείλει φακέλους σε πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη, εκ των οποίων ένας εντοπίστηκε στην Καγκελαρία στο Βερολίνο και προοριζόταν για την Άγγελα Μέρκελ και ένας στο αεροδρόμιο της Ρώμης, με προορισμό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τότε είχαν σταλεί και άλλοι φάκελοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην Ελλάδα πριν φύγουν, μεταξύ των οποίων και ένας για τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.
Σε ό,τι αφορά τον παγιδευμένο φάκελο προς τον κ. Σόιμπλε, όπως ενημέρωσαν οι γερμανικές αρχές την ΕΛΑΣ, περιείχε 31 γραμμάρια πυρίτιδας για πυροτεχνήματα και είχε κάποιον μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη. Το είδος όμως, και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά, γι’ αυτό πιστεύεται ότι ο στόχος των δραστών ήταν συμβολικός και η δημιουργία αναστάτωσης και εντυπώσεων.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι, πώς πέρασε ο φάκελος τους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Αστυνομία, τα δέματα ελέγχονται και στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι και στο αεροδρόμιο. Στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα ειδικά μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αποκτήθηκαν μόλις πριν από περίπου τρεις μήνες. Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να κρατούν στην μνήμη όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτό γίνεται έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταγραφεί ο φάκελος για τον κ. Σόιμπλε.
Παράλληλα, ερευνάται από ποιο εξωτερικό γραμματοκιβώτιο στην Αθήνα έχει σταλεί ο φάκελος, ώστε να αναζητηθεί οπτικό υλικό από κάμερες που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τον αποστολέα.