Βρυξέλλες προς Άγκυρα: Μειώστε τη ροή προς την Ελλάδα στους 1000 τη μέρα

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δέχεται πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία

Οι Βρυξέλλες  ζητούν από την Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε λιγότερους από 1.000 τη μέρα, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters - πριν την κρίσιμης Συνόδο ΕΕ και Τουρκίας τη Δευτέρα. Από τη μεριά της, η ΕΕ εμφανίζεται πρόθυμη να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Τρεις μήνες αφότου η Άγκυρα δέχθηκε να συμβάλει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών και πήρε γι αυτό μάλιστα τρία δισ. ευρώ, δύο χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να περνούν κάθε μέρα το Αιγαίο προς τα ελληνικά νησιά.

Η μετεγκατάσταση θα συμβάλει ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία ότι υπάρχει δρόμος προς την Ευρώπη χωρίς τον κίνδυνο να πνιγούν στη θάλασσα ή να βρεθούν πίσω από κλειστά σύνορα, ανέφερε αξιωματούχος: "Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μία κίνηση εάν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων κάτω από 1.000 την ημέρα"

Ως αντάλλαγμα μεγαλύτερης συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεπαγώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Η Τουρκία δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με 14 χώρες, όπως ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κίνηση που θα επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.