Όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε για τη σύμβαση προμήθειας

Σε επιχειρήσεις που χρειάζονται ανά τακτά διαστήματα, προμήθεια προϊόντων,  υπογράφεται ανάμεσα στην επιχείρηση και τον προμηθευτή,  σύμβαση προμήθειας.

Ας δούμε όμως, ποιά είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει μία τέτοια σύμβαση:

O Προμηθευτής πρέπει να διαβεβαιώνει την επιχείρηση ότι διαθέτει την απαραίτητη υποδομή και οργάνωση για να ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στον προβλεπόμενο όγκο αγορών.

Ο τύπος, η ποιότητα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές των προϊόντων θα είναι πάντα σύμφωνα με το Παράρτημα  της σύμβασης (το παράρτημα περιέχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις προδιαγραφές και την τιμή πώλησης της κάθε μονάδας προϊόντος, πλέον ΦΠΑ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης προμήθειας) και δεν μεταβάλλονται,  παρά μόνον εάν συμφωνηθεί εγγράφως από συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή από τον Προμηθευτή και την επιχείρηση.

Προσοχή! Πρέπει να επισημαίνεται ότι η εν λόγω τιμή μονάδας παραμένει σταθερή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και δεν μεταβάλλεται παρά μόνον κατόπιν έγγραφης συμφωνίας των μερών.

Η τιμή περιλαμβάνει όλα τα έξοδα και δαπάνες του Προμηθευτή, περιλαμβανομένων ενδεικτικά μεταφορικών εξόδων, οδοιπορικών, εξόδων αποθήκευσης, συσκευασίας, κ.λ.π.

Επίσης, ενδείκνυται στη σύμβαση προμήθειας, να υπάρχει και Συμφωνία παρακαταθήκης, όπως:

Η επιχείρηση παραλαμβάνει από τον Προμηθευτή, τα προϊοντα και τα φυλάσσει σε αποθήκες της  που βρίσκονται (και τίθεται η εκάστοτε διεύθυνση). Όσα από τα προϊόντα δεν πωληθούν μέσα σε διάστημα [χ] Ημερών,  θα επιστρέφονται στον Προμηθευτή.

Για την φύλαξη των προϊόντων, δεν συμφωνείται καμία αμοιβή. Το πράγμα αποδίδεται στον τόπο που φυλάσσεται.

Σημαντικές είναι επίσης για τη σύμβαση Προμήθειας,  οι εγγυήσεις:  

Ο Προμηθευτής πρέπει ρητώς ν’ αναλαμβάνει την υποχρέωση και να εγγυάται ότι τα προϊόντα που παραδίδει στην επιχείρηση, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και είναι άριστης ποιότητος, κατάλληλα για τη συμφωνημένη χρήση, απαλλαγμένα από ελαττώματα και προσαρμοσμένα στις απαριθμούμενες στο Παράρτημα τεχνικές προδιαγραφές και συνομολογηθείσες (συμφωνημένες) ιδιότητες και στα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Ο Προμηθευτής υποχρεούται να ελέγχει την ποιότητα και τις προδιαγραφές των  προϊόντων πριν την παράδοσή τους στην επιχείρηση, καθώς και να εγγυάται την καλή ποιότητα και λειτουργία τους. Ο Προμηθευτής, επίσης αναλαμβάνει την υποχρέωση να αντικαθιστά κάθε ελαττωματικό προϊόν ή προϊόν από το οποίο λείπουν οι συνομολογηθείσες ιδιότητες (συμφωνημένες ιδιότητες) ή δεν είναι προσαρμοσμένο στις τεχνικές προδιαγραφές μετά από σχετική ενημέρωση της επιχείρησης εντός [χ]  ημερών.

Επίσης, σημαντική είναι η εξής πρόβλεψη:

Ο Προμηθευτής υποχρεούται να αποκαθιστά κάθε περαιτέρω ζημία της επιχείρησης που προκαλείται από το ελάττωμα ή την έλλειψη συνομολογηθεισών (συμφωνημένων) ιδιοτήτων ή των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών.

Σε περίπτωση καθυστέρησης από τον Προμηθευτή εκπλήρωσης του συνόλου ή μέρους των επιμέρους παραγγελιών της επιχείρησης για οποιοδήποτε λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του,  ο Προμηθευτής υποχρεούται να καταβάλλει στην επιχείρηση, κάποιο ποσό ως ποινική ρήτρα για την κάθε  ημέρα καθυστέρησης ευθυνόμενος επιπλέον για την πλήρη αποκατάσταση οποιασδήποτε περαιτέρω ζημίας της Επιχείρησης.

Σημαντικό επίσης είναι για τα συμβαλλόμενα μέρη να συμφωνήσουν,  το θέμα της εκχώρησης – υποκατάστασης. Αυτό εξαρτάται από το τι επιθυμούν τα συμβαλλόμενα μέρη.

Έτσι, για παράδειγμα μπορεί στη σύμβαση Προμήθειας, να υπάρχει η πρόβλεψη ότι η επιχείρηση δικαιούται να υποκαθίσταται από τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (μπαίνει δηλαδή στη θέση της κάποιο άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο) συνολικά ή εν μέρει στα δικαιώματα ή υποχρεώσεις της που απορρέουν από την  σύμβαση Προμήθειας, χωρίς την γραπτή έγκριση του Προμηθευτή.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει μία τέτοια σύμβαση. Για περαιτέρω εξειδίκευση και πρόβλεψη ειδικότερων συνθηκών και περιστάσεων, συνιστάται η ανάθεση της σύνταξης της σχετικής σύμβασης σε Δικηγόρο με ανάλογη εμπειρία.

 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος

[email protected]