Ελεύθεροι οι όμηροι στο Μαλανδρίνο – Παραδόθηκε ο Αλκέτ Ριζάι

Παραδόθηκε στους αστυνομικούς ο Αλκέτ Ριζάι, δίνοντας τέλος στο σχεδόν 24ωρο θρίλερ, που είχε ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου, όπου κρατούσε ομήρους έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους και υποστήριζε πως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Οι πέντε όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ ο έκτος είχε διαφύγει νωρίτερα. 

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, ο Αλκέτ Ριζάι πήρε την απόφαση να παραδοθεί καθώς ούτε εκρηκτικά κατείχε, ούτε με τέτοια ήταν ζωσμένος. "Ηταν μπλόφα όπως αποδείχθηκε. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορούσαμε να το διακινδυνεύσουμε" υπογράμμισε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Κασκάνης, που από την πρώτη στιγμή βρίσκονταν εκεί και συντόνιζε τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασκάνης σημείωσε με έμφαση πως "ο Ριζάι αναγκάστηκε να παραδοθεί αφού κατάλαβε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του", όπως χαρακτηριστικά είπε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

'Αλλες πηγές σημειώνουν πως ο Ριζάι φέρεται να είπε στον διαπραγματευτή την ώρα που παραδίδονταν πως "αυτή τη φορά δεν έπιασε. Ίσως πιάσει την άλλη". Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αντί για εκρηκτικά έχει ένα ραδιόφωνο από το οποίο εξείχαν κάποια καλώδια.

Από χθες το βράδυ το news.gr έχει μεταδώσει :

Επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων γίνεται αυτή την ώρα στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου ο Αλκέτ Ριζάι-υπό την απειλή όπλων και εκρηκτικών- εξακολουθεί να κρατάει 5  σωφρονιστικούς υπαλλήλους ομήρους, μετά από ολονύχτιο θρίλερ.

Στις 9μιση χθες το βράδυ, ο Ριζάι, με δύο συγκρατούμενούς του, εγκλώβισε μέσα σε χώρο της φυλακής κοντά στην είσοδο του ιδρύματος 4 δεσμοφύλακες και 2 γυναίκες διοικητικούς υπαλλήλους.

Λίγο πριν την ομηρεία προηγήθηκε απόπειρα απόδρασης του κακοποιού, την οποία οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απέτρεψαν πυροβολώντας στον αέρα και ρίχνοντας χημικά.  

Μέσα στον αναβρασμό, και ενώ ο Ριζάι ταμπουρώθηκε μαζί με τους δυο συνεργάτες του στον χώρο δίπλα στην είσοδο των φυλακών παίρνοντας ομήρους 6 φύλακες, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος κατάφερε να ξεφύγει.  

Ο Αλβανός βαρυποινίτης είναι οπλισμένος με δύο μαχαίρια και κρατά στα χέρια του ένα πακέτο τυλιγμένο με μονωτικές ταινίες από το οποίο προεξέχουν καλώδια και ένα τηλεχειριστήριο. Οι αρχές φοβούνται ότι πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.  

Ο Ριζάι φαίνεται αποφασισμένος να δραπετεύσει και όσο περνάει η ώρα σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους διαπραγματευτές. Το μόνο που ζητάει για να απελευθερώσει τους ομήρους  είναι ένα αυτοκίνητο και χρήματα για να φύγει.  

Δώδεκα άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας ήδη βρίσκονται στο Μαλανδρίνο, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.  Παράλληλα έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στην εργασία τους και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας,  καθώς η αστυνομία φοβάται γενίκευμένη εξέγερση στις φυλακές. Επίσης, από την Αθήνα έχουν αποσταλεί δύο διαπραγματευτές, οι οποίοι προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με τον Ριζάι προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δεσμοφύλακες. 

Τον Φεβρουάριο του 2009, ο Αλκέτ Ριζάι, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, είχαν αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές του Κορυδαλλού. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Αλβανός κακοποιός συνελήφθη εκ νέου σε εξοχική κατοικία του Άνω Σουλίου Μαραθώνα.

Φωτογραφίες στα αλβανικά ΜΜΕ

Πριν από λίγο δημοσιεύθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ φωτογραφίες μέσα από τις φυλακές Μαλανδρίνου, στις οποίες απεικονίζονται οι δεσμοφύλακες-όμηροι του Ριζάι.