"Δικαίωμα εγγραφής στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς έχουν όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του παρόντος άρθρου, απαγορευομένης απολύτως της εγγραφής παιδιών εφόσον και για όσο διάστημα πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα. Παιδιά που πάσχουν από σωματικές, πνευματικές ή ψυχικές παθήσεις, εγγράφονται στο Σταθμό εφόσον υπάρχει πιστοποίηση ειδικού γιατρού Κρατικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Ασφαλιστικού Οργανισμού ότι τούτο είναι ωφέλιμο για το παιδί, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα φιλοξενίας του παιδιού στο Σταθμό και εφόσον ο Σταθμός διαθέτει την αναγκαία υποδομή".
Τα παραπάνω αναφέρονται στο άρθρο 7 ως προς το δικαίωμα εγγραφής παιδιών και εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς, χωρίο το οποίο παρέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών στην γραπτή του απάντησή σε ερώτηση για την άρνηση εγγραφής παιδιών σε Σχολικές Μονάδες.
Στην απάντηση τονίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έως σήμερα δεν έχει γίνει αποδέκτης αναφορών ή και σχετικών καταγγελιών και δεν έχει περιέλθει σε γνώση του καθ’ οιονδήποτε τρόπο περίπτωση άρνησης εγγραφής παιδιών σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς διαγνωσμένων από παθήσεις που δεν επηρεάζουν την μαθησιακή τους ικανότητα.
Παράλληλα, γνωστοποιείται ότι κατά το σκέλος που αφορά στη στελέχωση των δημοτικών παιδικών σταθμών με το προσωπικό των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα πάσχοντα παιδιά, το Υπουργείο Εσωτερικών κάθε χρόνο με σχετική εγκύκλιό του καλεί τους φορείς αρμοδιότητάς του (ΟΤΑ α και β βαθμού) να αποστείλουν τα αιτήματά τους για τη στελέχωση των υπηρεσιών τους, ώστε αυτά να προωθηθούν για έγκριση στα αρμόδια όργανα.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι φορείς, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες τους, αλλά και τις οικονομικές τους δυνατότητα είναι εκείνοι που καθορίζουν τις ειδικότητες του προσωπικού που κρίνουν σκόπιμο να προσληφθεί.
Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι υπήρξαν καταγγελίες με κυριότερες ίσως αυτές προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για περιπτώσεις πανελλαδικά, άρνησης εγγραφής, ιδίως σε παιδικούς σταθμούς, παιδιών πασχόντων από διαβήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των άλλων οι βουλευτές παρέθεσαν και την περίπτωση ενός γονέα που κατέθεσε αίτηση σε Βρεφονηπιακό Σταθμό μεγάλου περιφερειακού Δήμου της Θεσσαλίας και στην οποία δήλωνε ότι το παιδί πάσχει από ΣΔΤ1.
Η αίτηση, ναι μεν έγινε δεκτή, αλλά την πρώτη μέρα που πήγε το παιδί στο Σταθμό δέχθηκε την άρνηση της προϊσταμένης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου να δεχθεί το παιδί, μαζί με τη συγγνώμη της για την ταλαιπωρία και την απαράδεκτη δικαιολογία ότι « εάν είχαμε προσέξει εξαρχής την αίτηση, δε θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς δεκτό».
Καλόγηρος Βασίλειος