Στην Τουρκία «καλπάζουν» και στην Αθήνα στη Βουλή καθυστερεί η αναβάθμιση των F-16

Στην Τουρκία «καλπάζουν» και στην Αθήνα στη Βουλή καθυστερεί η αναβάθμιση των F-16

Νέες τουρκικές NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική και παράτυπη συμπεριφορά της στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ παράλληλα ετοιμάζει την πολεμική της μηχανή.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα ετοιμάζει πύραυλο εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής, με τον οποίο θα εξοπλίσει τα αεροπλάνα που θα κατασκευάσει αλλά και τα ήδη υπάρχοντα.

Ειδικότερα όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες δοκιμές του Bozdoğan, του πρώτου τουρκικού εθνικού πυραύλου αέρος-αέρος.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας εξέδωσε ανακοίνωση για τον πύραυλο Bozdoğan που αναπτύχθηκε με εγχώριες δυνατότητες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία η μαζική παραγωγή με εγχώριες και εθνικές δυνατότητες του Bozdoğan το οποίο είναι αντίστοιχο με τους πυραύλους αέρος-αέρος που αγοράζει η Τουρκία καταβάλλοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια. Πραγματοποιήθηκαν με πλήρη ευστοχία από πλατφόρμα εκτόξευσης οι καθοδηγούμενες βολές του πυραύλου ο οποίος θα ενσωματωθεί στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο πύραυλος που πέρασε με επιτυχία από τις πρώτες δοκιμές θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος και στα F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Bozdoğan που διαθέτει ανιχνευτή υπέρυθρης ακτινοβολίας θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2020.

Η Τουρκία έγινε μια από τις εννιά χώρες στον κόσμο που μπορούν να κατασκευάσουν πυραύλους αέρος-αέρος.

Παράλληλα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, σε ανάρτησή του στο twitter, κομπάζει για το γεγονός πως η τουρκική βιομηχανία όπλων παρέδωσε πρόσφατα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πάνω από 12.000 εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής τυφέκια MPT-76 με αποτέλεσμα να έχουν πλέον ξεπεράσει τις 52.000 τα όπλα αυτού του τύπου που βρίσκονται στα χέρια τούρκων στρατιωτικών.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα εξέδωσε δύο παράτυπες NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει για πολλές μέρες μέσα στον Δεκέμβριο περιοχή νότια της Κύπρου, κοντά στο σημείο που πλέει το ερευνητικό σκάφος της Barbaros.

Η δέσμευση της περιοχής είναι για ναυτικές ασκήσεις με την χρήση και πυρών, προφανώς σε μια προσπάθεια εκφοβισμού.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία προχώρησε και σε ανεπίσημες δοκιμές των ραντάρ των S-400 με πτήσεις μαχητικών της.

Το θέμα είναι ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι όλα έτοιμα, η γραφειοκρατία στην Βουλή καθυστερεί την τροπολογία που θα στείλει 85 ελληνικά F-16 για αναβάθμιση στην διαμόρφωση VIPER.

Κύκλοι στο ΥΠΕΘΑ πραγματικά δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο της καθυστέρησης, καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες, η τροπολογία αυτή έπρεπε να έχει ήδη περάσει από την Βουλή ώστε το πρώτο F-16 να μπαίνει στο εργοστάσιο για να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη.

Να θυμίσουμε πως ανάμεσα σε αυτά που θα έχει το «νέο» F-16 της πολεμικής αεροπορίας θα είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιεί κάθε οπλικό σύστημα που υπάρχει στο σύγχρονο οπλοστάσιο, μεταξύ των οποίων και ο πύραυλος AGM-88Ε HARM. Πρόκειται για πύραυλο «φονιά» των εχθρικών ραντάρ (βλέπε S-400) με πολύ ανώτερες δυνατότητες από τον πύραυλο ιδίου τύπου αλλά προγενέστερης έκδοσης που διαθέτει ήδη η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας.

Η δυνατότητα αυτή και μόνο καθιστά επιτακτική την επίσπευση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων καθυστερούν την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών καθώς ανάμεσα στα άλλα θα δώσει και μια κάποια «λύση» για τους τουρκικούς S-400. Θέματα που έχουν να κάνουν με την Εθνική Άμυνα δεν μπορούν να περιμένουν πλέον...